Sóc diferent per no ser com tu? Algunes reflexions del 2on taller de sexualitat, intimitat i desig per a homes

 

Fa algunes setmanes que des de GEA Psicologia hem realitzat la 2ª edició del “Taller de sexualitat, intimitat i desig” per a homes, conduït per en Sergio Beltrán.

En aquesta ocasió el grup ha resultat de petit format, 7 participants que han conformat un espai segur i de confiança on poder visitar, explorar i transitar diferents aspectes relacionats amb tot l’ampli àmbit de la sexualitat.

Tal com va passar a la 1ª edició del taller, el conjunt divers d’homes que va assistir va fer palès la necessitat de seguir oferint i accedint a aquests tipus de treballs psico-terapèutics si pretenem anar deconstruint masculinitats tòxiques i rígidament apreses socialment.

De la mateixa manera que vam explicar en l’anterior post algunes de les reflexions que en van sorgir, ens disposem a fer el mateix desprès d’uns dies d’anar digerint l’experiència i com a forma de poder facilitar a qui ho desitgi, una mica més d’informació sobre el que es mou i treballa en aquests tallers.

Resulta estranyament reparador el fet de trobar-se amb un grup d’homes que ja des de l’inici transpiren un cert aire de vulnerabilitat, inquietud pel que es dirà, amb més o menys resistències... però tots amb la intenció i certesa de que venen a treballar quelcom que els oprimeix, que els dificulta tenir una vivència saludable de l’exercici de la seva sexualitat.

Realitzar aquest treball en un grup reduït ha donat la oportunitat de viure’s amb major confiança, cura i ofereix la possibilitat d’un contacte més proper i íntim amb cada participant.



Algunes idees/reflexions



  • Despullar-nos l’ànima

La sexualitat no tan sols comporta un acte de nuesa física, de despullar-nos de les nostres vestimentes. Ja sabem que tampoc és necessari per poder mantenir contactes sexuals, sensuals i íntims el fet de fer-ho despullats.

Poder permetre’ns el fet de despullar-nos en ànima és un acte de per si de difícil trànsit així com alliberador si es fa amb consciència i responsabilitat. Estar davant teu sentint que allò que comparteixo em deixa “en pilotes”, m’avergonyeix, em fa feble, vulnerable, m’espanta...és alhora un acte que m’eixampla i em pot donar accés a tot un munt d’idees preconcebudes, estereotipades que m’estan fent veure la meva sexualitat des d’un forat molt poc ampli, i per tant, em pot condemnar a seguir rebent mal, exercint-lo o limitant-me.



  • Tocar-nos entre homes, un acte d’intimitat i reparador

Desprès de realitzar tot un treball d’auto-reflexió i expressió de les parts disfòriques de la nostra sexualitat i visitar les ferides que l’educació rebuda, els aprenentatges que ens han fet mal a la nostra vida entorn a aquesta part, cal poder donar-se l’espai per guarir-nos entre nosaltres des d’un lloc que nodreixi i repari la duresa i ajudi/acompanyi a tractar-nos amb major sensibilitat.

Resulta molt reparador i descansat el poder deixar-se acompanyar pel tacte d’altres homes sense caure en pors estereotipades o judicis que no deixen de representar una vivència molt limitada del que significa “ser homes”.


  • Sóc diferent si no ho visc com tu?

Una de les frases que d’alguna forma més es repeteixen en aquests tallers té a veure amb la vivència que molts homes tenen de sentir-se diferents pel fet de no compartir la mateixa visió de l’exercici de les seves sexualitats.

La por i tristesa amb que connecten quan poden deixar-se dir que es senten sols per no fer el que veuen en altres homes pot resultar sanador en tan que en aquest espai que creem en el taller hi caben totes aquestes realitats i vivències.

Poder explorar totes les idees i judicis preconcebuts dins l’etiqueta del que és “ser un home” en un espai on no es limiti l’expressió genuïna del que senten, ofereix tot un ventall de possibilitats de seguir aprofundint més enllà de construccions patriarcals i masclistes en els homes.


En definitiva, aquestes son tan sols algunes idees que han sorgit fruit de la digestió d’aquest segon treball.

Per a qui li resulti d’interès, dins del nostre blog hi ha molts altres articles entorn la construcció de la identitat masculina, temes d’orientació sexual, relacions de parella, etc… que poden oferir- vos més informació sobre la importància de fer un procés de revisió de la pròpia vivència com a homes. Esperem que us resultin útils i d’interès.

Podeu escriure’ns tant per aquí com per les vies de contacte i xarxes socials que disposem a GEA Psicologia.

 
Sergio Beltran