Teràpia de parella
Entenem a la parella com quelcom més que la suma de dues persones. En les sessions atenem a la tercera entitat que creeu juntxs: El nosaltres, la nostra relació, facilitant un espai on escoltar-vos, comunicar-vos, adonar-vos del que us ve passant i la voràgine del dia a dia no us permet atendre, en un ambient de respecte i confidencialitat.
Concebem a la parella com un organisme viu que té la seves normes, la seva cultura, la seva manera d’equilibrar-se, de boicotejar-se, les seves defenses, els seus propis recursos i qualitats.
En la teràpia de parella atenem situacions que per a les persones que esteu dins de la relació estant essent difícils de resoldre. Donem espai a escoltar-vos, parlar-vos, atendre-us d’una altra manera, que us resulti més pacífica a vegades, menys automatitzada, podent posar atenció en aquell punt on us encalleu, i com us ho feu per no desencallar-vos, atendre i poder veure com us defenseu un de l’altre no podent contactar amb l’amor que us uneix. Posarem una esmenada atenció, també en allò que si que va be en la vosaltres: els vostres recursos, les zones de la relació fàcils, allò que compartiu i us va bé, el que us uneix i com ho aconseguiu...
Així doncs, el procés terapèutic en parella pot ser una oportunitat de transformació i creixement, tant a nivell individual, com de relació. Des d’una mirada integrativa de diferents enfocaments terapèutics, la teràpia en parella permet atendre aquelles ferides afectives, patrons d’aferrament desenvolupats en el transcurs de la infància que influeixen en la dinàmica relacional de la parella. Brindant eines per a millorar la comunicació, resoldre els conflictes i problemes que la relació presenta de manera més saludable, respectuosa; podent enfortir els llaços sexoafectius i de la intimitat, promovent l’autoestima i la confiança.
El procés de teràpia en parella us permet entendre la relació en un cotext més ampli, incloent al vincle físic i emocional, un camí d’aprenentatge i creixement conjunt.
Les trobades sempre seran amb la parella, facilitant un espai d’escolta respectuosa, i una sana comunicació.
Us podrem atendre en dos formats:
Amb una sola terapeuta, les trobades són sempre amb la parella i una psicoterapeuta que us acompanya en el procés de teràpia de parella.
En co-teràpia, en aquest format són dos terapeutes que us acompanyen. La parella és acompanyada per una parella de psicoterapeutes.
Quines son les situacions més comunes que podem acompanyar en teràpia en parella?
-
En moltes àrees de la relació, la parella s’entén, sap afrontar les situacions que la vida els presenta, i en determinats aspectes la parella té una escalada de mal entendre’s i discussió.
Aquesta situació pot esdevenir una situació molt desgastant i col·lapsadora. La lluita de poders, la dificultat en entendre a l’altre, la incapacitat d’escoltar-me, escoltar-te i escoltar-nos de manera neta, comunicar incorrectament el que em passa,… són algunes de les causes que ens porten a entrar en aquestes escalades que sovint es poden viure com a violentes.
“Ens entenem, ens estimem, tenim projecte de parella però amb segons quins temes discutim molt fort i no sabem parar”.
-
El dia a dia, els múltiples rols que juguem dins de la relació de parella: parella, companys de casa, pares/mares, companys de feina...
En la relació de parella es poden donar molts vincles i aquests poden deixar el vincle sexoafectiu de banda, no podent-nos trobar com a parella, i tenint trobades de “pares” d’organitzadors/es de tasques domèstiques... però no temps de parella amb qualitat, on poder estar junts/es.
-
Entenem la infidelitat com una manera de sortir de la relació, de no estar.
En el marc de les infidelitats la més clara és la sexoafectiva, en la nostra cultura també acostuma a ser la més dolorosa.
Però la infidelitat a la parella es pot donar amb la feina; dedicar l’energia, el temps, la il·lusió que pertany a la parella en allò laboral, desatenent i desgastant la relació amorosa, es pot donar també amb la família d’origen, amb els fills/es, amb els hobbies....
En el procés de teràpia de parella serà interessant poder analitzar i revisar com la parella no està dins de la relació, què dificulta l’entrega amorosa dins de la relació de parella.
-
El desig s’alimenta de la novetat, i és clar en les relacions de parella de llarga durada “la novetat”, té un temps limitat.
La monotonia, la rutina, la falta de creativitat i de temps, els ritmes del dia a dia, moments personals complicats,... són aspectes que boicotegen un desig viu en la relació. (llegeix l’entrada del blog)
La parella pot viure dolorosament aquest bloqueig; atendre el desig i la sexualitat en el marc de la teràpia de parella pot esdevenir una bona manera de facilitar un apropament en allò vinculat a al sexualitat.
-
Cadascú te el seu projecte de vida, i aquest no és compartit amb l’altre.
No trobeu la il·lusió de fer coses junts/es, i no hi ha una projecció de futur compartida.
Podeu viure que sou bons/es companyes de casa, pares o mares, organitzadors/es de tasques... però no hi ha una projecció de futur conjunta, més enllà del dia a dia (en ocasions fins i tot ni això es comparteix).
-
La decisió de separar-se sovint pot ésser molt difícil. Apareixen pors, inquietuds, es desperten ferides d’aferrament que ens dificulten la decisió; això ens pot dur a allargar una situació molt difícil de sostenir i que pot degradar la relació.
En la teràpia en parella podreu revisar aquesta situació en la que us trobeu, i si el pas d’interrompre la relació és el més convenient, poder fer-ho amb l’amor i respecte que mereixeu, i mereix la vostra relació.
-
El vincle de parella, de companys de casa, un vincle laboral... es pot trencar. El vincle de pares, com altres vincles familiars, no, aquest perdura per sempre.
La relació dels pares es pot deteriorar quan el vincle de parella s’interromp, potser ja estava deteriorada durant la relació. En aquests casos, quan el dolor de la separació no ens permet entendre’ns i acompanyar degudament als fills/es en comú., l’espai de teràpia de parella (en aquest cas parella de pares) ens pot ajudar a escoltar-nos, atendre i guarir aquelles ferides que hem viscut junts/es, assegurant-nos que la parella de pares pot seguir acompanyant als fills/es en comú.
En les separacions de parelles amb criatures, sovint aquestes es poden veure vinculades amb els problemes de la parella, generant-los estats emocionals molt desagradables que es poden manifestar de maneres diferents: Ansietat, mal humor persistent, dificultat en el son, dificultats en l’ambient escolar... una bona relació entre els pares/mares beneficia el benestar de les criatures.
-
Truca’ns ara o demana informació a través del formulari de contacte.
Si encara no ens coneixes ho pots fer a través de la secció de la web sobre nosaltres o bé a través del nostre blog.