Reflexions sobre el taller per a homes: SEXUALITAT, INTIMITAT I DESIG

 

Aquest passat dissabte 1 d’Octubre vaig tenir el privilegi de poder realitzar aquesta 1ª edició del taller de sexualitat, intimitat i desig per a homes.

És el primer taller del curs i amb la intenció de poder realitzar diferents monogràfics durant tot l’any per tal d’ampliar la consciència dels participants entorn la identitat i vivència de la pròpia masculinitat i la construcció d’homes que ens fem.

En aquesta ocasió han participat 13 homes de diferents edats i de qualsevol condició, tan sexual com d’identitat i expressió de gènere.

Un grup de persones que he tingut la sort d’acompanyar en altres treballs tan en psicoteràpia individual com participant d’altres propostes grupals que hem fet des de GEA Psicologia.

També han participat persones que realitzen els seus processos amb altres terapeutes, tan del nostre grup de col·laboradors com d’altres col·legues professionals de fora del centre.

He necessitat, i encara a dia d’avui, dies per anar digerint l’experiència. És tot un treball que va paint-se lentament i les idees, vivències i moments de consciència es van donant al llarg del temps.

Volia aprofitar aquest escrit per evocar algunes reflexions que vaig elaborant amb els dies i que voldria creure que poden facilitar informació a tenir en compte tan per properes edicions que puguin interessar a algú, com per anar perfilant un treball cada cop més acurat i precís quan ens posem a mirar-nos des d’aquest àmbit de la sexualitat.

Una sexualitat amplia, o varies sexualitats

Pot no resultar tan evident com creiem el fet de l’existència de moltes sexualitats diferents i que donen una major amplitud a la vivència de la pròpia. No existeix una única sexualitat adient o vàlida i tenir un espai grupal on poder reflectir aquesta varietat és quelcom que sempre facilita la possibilitat d’ampliar el propi concepte i relació amb la sexualitat, més plena i conscient.

Poder compartir-nos des de la nostra mirada i vivència tot donant lloc a les realitats dels altres, dona espai a la possibilitat d’explorar nous continguts i així aconseguir viure’ns més plenament conscients i fer-nos així més responsables afectivament de l’exercici saludable de la nostra sexualitat.

Llum i ombra en la sexualitat

Resulta necessari fer revisió interna de com exerceixo la meva sexualitat, com contacto, expresso i gestiono la intimitat en les meves relacions interpersonals i el propi maneig amb el desig.

Poder accedir a vivències, records, reflexionar sobre l’educació rebuda, els límits i valors que he adoptat entorn la sexualitat, etc. I també poder mirar de cares a les ombres que s’amaguen internament. No només hem rebut mal en les nostres biografies i no tan sols cal fer neteja d’aquesta part, crec que resulta molt important poder donar espai també al possible mal que hem fet i exercit sobre els altres respecte l’exercici de la sexualitat, la intimitat o amb el maneig/bloqueig del nostre desig.

Allò tou, no només allò dur


Desprès de més de 7 anys acompanyant grups d’homes puc anar veient clarament la necessitat de tenir espais de cura on poder contactar amb les nostres diferents emocions i sentiments, “sense ploma ni cartró”, sense emmascarar-ho de cap context on estigui suposadament “permès” accedir a tot aquest contingut.

Amb la realització del taller vaig poder tornar a certificar de l’urgent necessitat d’espais terapèutics on poder veure’ns i acompanyar-nos d’una forma conscient i responsable si volem anar cap a la construcció d’una societat menys estereotipada i rígida.

Semblaria que en l’exercici de la masculinitat només hi ha lloc per la duresa, en tots els seus sentits i no podria ser menys en l’àmbit sexual, doncs no, allò tou és el que ens permet transitar per la vulnerabilitat necessària per ampliar de forma responsable l’exercici de la sexualitat plena i conscient.

L’accés al desig, sostenir-ho o mantenir-se en tensió no resolta

Plantejar-se com em manego amb el meu desig, amb l’energetització d’aquest i la seva expressió resulta necessari si volem sentir-nos coherents i satisfets amb la nostra sexualitat.

Molts homes (em refereixo tan sols a aquests donat que la meva experiència ha estat acompanyant sobretot a homes en diferents formats els darrers anys) presenten grans dificultats en l’accés al desig, tan en la construcció d’aquest, com en la seva expressió.

Estereotips com el haver de ser sempre actius sexualment estrenyen molt la vivència i contacte conscient i responsable amb el meu desig i l’acaben pervertint de pràctiques i conductes que no sempre em satisfaran (encara que voldrem creure que si).

Existeix una estreta relació entre el mal maneig amb el propi desig i alguns trastorns i problemàtiques de caire sexual que presentem els homes. No sempre és quelcom fisiològic o que tingui a veure amb l’altre persona sinó amb la pròpia vivència de la construcció i accés al desig, el sostenir-lo o mantenir-se en constant tensió no resolta.



Aquestes son tan sols algunes de les primeres reflexions que extrec desprès de realitzar aquesta 1ª edició del Taller per a homes: Sexualitat, intimitat i desig.

Espero que pugui servir i ser d’interès per qualsevol persona que vulgui endinsar-se en l’exploració d’aquesta part que sol ser molt important en el propi desenvolupament personal i inter-relacional.

Des de GEA Psicologia seguim treballant per anar obrint espais on poder explorar i treballar aquells temes que necessitin de revisió i cura per tal de seguir ampliant consciència i fer-nos més responsables de les nostres vides.

Podeu deixar els vostres comentaris o per qualsevol altre dubte seguiu-nos per xarxes o poseu-vos en contacte a través del nostre formulari.

 
Sergio Beltran