A llegir s'ha dit!

 

Aprofitem aquesta diada de Sant Jordi que acaba de passar, per poder parlar-vos de la importància de la paraula escrita i els efectes positius de la lectura.

Tot sovint ens trobem acompanyant a persones que precisen de donar-li sentit, entendre i estructurar el món de les idees com a part fonamental dels seus processos psico-terapèutics.

És evident que resulta important la comunicació i la relació amb l’altre, i el vincle terapèutic és un espai on poder donar sortida a aquesta comunicació.

De la mateixa manera, un dels recursos més utilitzats també a teràpia té a veure amb la lectura i la bibliografia.

Només cal que entreu a una llibreria de les grans o a centres comercials on hi ha comerços que venguin llibres i veureu com hi ha estanteries plenes de llibres d’autoajuda.

Aquests llibres són un bon recurs... en ocasions, si; poden no ser el millor per aprofundir en el propi procés si no es posen certs “filtres” en la seva lectura... també!.

En el cas de la Psicologia si que em trobo amb algunes inquietuds. Les lleixes de Psicologia solen ser molt més petites que les d’autoajuda en general ja que solen ser llibres molt més tècnics i escrits de forma que sembli que només interessi a públic professional.

En canvi, els llibres d’autoajuda (si es denominen d’altra manera actualment ho desconec i espero que no ofengui cap sensibilitat al respecte), solen presentar una escriptura més planera, per a que el gran públic pugui entendre-ho. Em sembla meravellós poder apropar certs continguts a la població en general, i alhora, no acabo d’entendre perquè ens escarrassem tant en minimitzar, o fins i tot, distorsionar alguns conceptes psicològics que poden acabar resultant perillosos si no es fa una lectura conscient, per exemple.

Tot i així, la paraula escrita és molt important alhora de poder augmentar la consciència d’allò que ens estigui passant. Aporta un esforç conscient i mental, desperta certes sensacions físiques i emocions que permeten donar un major sentit a allò que vivim i ens permet no tan sols estructurar les pròpies idees, sinó fantasiejar i afinar allò que volem o cap a on ens vulguem moure a la nostra vida, per exemple.

La lectura aporta un cert grau de lentitud per tal de poder comprendre el que estem llegint i esdevé una gran eina per donar prou temps intern per a prendre consciencia del que llegim i vivim. Es com posar una mica d’espai entre la vivència i nosaltres mateixes, de forma que puc observar una mica més lentament els processos que vaig vivint posant-hi atenció i intentant comprendre el que tinc davant.

En moltes ocasions, la lectura facilita la identificació amb els símptomes i sentiments que estem passant i ajuda a rebaixar angoixes i ansietats davant de la incertesa del que em passi.

En altres, serveix per poder identificar també el que el món que em rodeja esta fent o vivint i donar-li context a la pròpia vivència. Quantes vegades ens hem sentit poc entesos o acompanyats, i resulta que si puc entendre i veure que allò que visc té un sentit en el context en que em moc, poder ja no m’estranya tant o no em fa sentir tan sol o sola.

Us animem a que llegiu, ja que augmenta el nivell de curiositat i aquesta actitud a la vida, està connectada amb el component racional de l’emoció de l’alegria. Si, així és, quan em sento curiós pel que em passa a mi i al món és que estic accedint a l’alegria de saber, de conèixer, de desig de relacionar-me amb l’altre... des d’una actitud compassiva, serena i energetitzant.

Imagineu-vos quan éreu infants i sortíeu al pati o al parc i tot el que us envoltava era objecte de la vostra mirada, del vostre tacte i de la vostra imaginació. Aquesta sensació es podria dir que és una bona definició de la curiositat.

Si esteu en processos de psico-teràpia, pregunteu per llibres que us puguin acompanyar en el vostre camí, deixeu-vos portar per aquesta curiositat de saber, però ull!, no des de l’angoixa i la incertesa, sinó des d’aquesta manera fluida d’anar descobrint els elements que es vagin donant durant l’experiència.

Aprofiteu l’experiència d’anar una mica més lents mentre llegiu, prepareu-vos un espai a casa on poder dedicar-hi una estona a aquesta activitat i que sigui gustosa. Poder amb una infusió, poder amb una música de fons que acompanyi, una olor a incens o al que vulgueu...

Deixeu-vos emportar per les paraules, per anar augmentant el vostre vocabulari ja que us ajudarà també a concretar més i millor els vostres estats interns, per exemple. Aprendre de vosaltres mateixes com si fos un segon espai terapèutic propi i íntim.

I si em permeteu una recomanació, llegiu en paper, llibres en format físic. L’olor que desprèn un llibre té quelcom de sanador i reparador. Evoca records de temps passats, transporta a altres paratges mentre llegeixes i és molt bonic sentir el pes de les fulles, les tapes, la vista no es cansa de la mateixa forma que amb pantalles...



Des de GEA Psicologia us hem estat oferint diferents títols i bibliografia tan de novel·la com assaig aquests últims dies. Esperem que algun d’aquests llibres us pugui acompanyar en algun moment i no dubteu en escriure’ns i recomanar-nos altres títols!



Seguim treballant amb i per vosaltres!

Us/ens llegim!

 
Sergio BeltranComment