Deixeu-me estar trista

 

No jutjar-nos per estar tristes.

Abandonar la idea de que si em deixo estar trista em deprimiré, sempre més estaré trista i no tornaré a estar mai més en cap altre estat emocional...

bé... Tal i com no sempre ens quedem instal·lades en l’alegria, tampoc ens quedem sempre més instal·lades en la tristesa.

En moments de pèrdua: la mort d’una persona estimada, el final d’una relació important, el final d’una etapa (estudis, feina, lloc de residència), una pèrdua personal com puguin ser capacitats personals, maneres de fer... La tristesa es fa present, d’una o altre manera... en aquests moments pot ser bo deixar-nos-hi estar i ens pot ser molest qui ens en vol treure. Llavors ens poden molestar cometaris com: “va vinga! no estiguis trista”, “no n’hi ha per tant!” “sortim i això se’t passarà”.... Ja sigui per què t’ho diu algú extern o t’ho dius tu mateixa, i aquest comentari et fa sentir malament amb tu mateixa. Llavors no és que tot i tothom et molesta, sinó que determinats comentaris, actituds davant el que et passa, et són molestos.


Se'm fa present la pel·lícula “Del revés” de Pixar, on la protagonista de les emocions, l’Alegria no deixa espai per a la tristesa i fa mans i mànigues per què no aparegui en la vida de la nena en la que estan.

Aquesta és una gran pel·lícula, que ens ajuda a entendre les emocions i sobretot entendre la importància i necessitat en deixar-nos transitar la tristesa.

Així que si estàs en un moment de la teva vida en que la tristesa es fa més present, serà comú que et vingui de gust estar sola, evitar reunions socials en grups grans, ( ...la tristesa és més de petit comitè ), tenir activitats més tranquil·les, pot molt ben ser que no et vingui de gust fer allò que acostumes a fer, i que per contra et vingui més de gust activitats calmades, com estar tranquil.la al sofà de casa teva, un passeig amb una persona propera, … o no fer res!!!

Deixeu-me estar trista, no és deixeu-me deprimir, és deixeu-me estar tal i com estic, tant sols així podré transitar-ho i poder anar cap a un altre estat.

Si et costa deixar-te estar trista et pot venir bé estar amb tu, escoltar música tranquil.la que t’evoqui aquesta emoció i et puguis acompanyar amb ella, parlar amb algú que saps que serà capaç d’escoltar-te sense voler treure’t d’aquesta casella, caminar per la natura, ... la tristesa és una emoció de que ens dona una energia baixa, certa lentitud.

Aquí us deixo algunes cançons que us poden acompanyar en la tristesa:

  • “DEW DROPS” de Pieter de Graaf

  • “20:17 Ólafur Arnals” de Nils Frahm

  • “Cello Blue” de David Darling

 
Marta Jaume