Quan el meu problema amb el menjar es porta a la gran pantalla (TV3)

El passat 19 de Març Tv3 va emetre al sense ficció, el documental “La meva vida com una pel·lícula”, que parla sobre els diferents trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia, a través d’una pel·lícula que van rodar a la clínica Bofill, un equip de professionals que parla d’aquestes malalties amb pacients i terapeutes de l’hospital de dia del  mateix hospital, on les pròpies pacients es converteixen també en actrius i protagonistes de les seves pròpies històries.

Podeu veure el documental en aquest enllaç:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/la-meva-vida-com-una-pellicula/video/5830515/

“L’anorèxia i la bulímia són malalties que es tenen malenteses. La pel·lícula i el documental pretén des estigmatitzar aquestes persones que la pateixen i donar més informació sobre elles”

En el documental hi podreu veure a les pròpies noies que estan ingressades, els seus pares reals i també als psicòlegs que hi treballen, una d’aquestes jo mateixa, parlant sobre l’anorèxia i la bulímia, què les porta a emmalaltir i com ho viuen en el seu dia a dia.

Jo he estat 11 anys treballant en aquesta Unitat de la Clínica Bofill, és un tractament dur i llarg, on les noies fan un procés personal molt intens. Són persones que necessiten límits, ordre i sobretot molt d’amor, el que elles no tenen quan ingressen i que van recuperant al llarg del tractament.

Personalment ja no formo part d’aquell equip. Actualment estic treballant a GEA Psicologia on acompanyo a les persones d’una altra manera. Els trastorns alimentaris són molt greus i quan la persona arriba en estat crític, que no significa només amb baix pes, sinó molt aïllada de la gent propera, amb canvis d’estat d’ànim accentuats, amb autolesions, amb uns hàbits alimentaris malmesos (com fer 1 o 2 àpats al dia, menjar poca quantitat, fer afartaments, vomitar, deixar de menjar aliments “prohibits”), cal posar un ordre que a vegades amb una teràpia individual no n’hi ha prou. 

“El tractament grupal és necessari, sentir-se part amb gent que té el mateix problema, notar l’escalf i la cura d’altres persones que també estan passant per les mateixes situacions, elles mateixes són el motor que les fa tirar endavant”

El documental el podeu seguir veient per tv3 a la carta, en el link que us hem deixat al principi. La pel·lícula s’està retransmetent als cinemes TEXAS de Barcelona cada dijous a les 22:00h, on un equip de noies i terapeutes hi anem per obrir després debat i torn de preguntes.

“Cal donar visibilitat a aquestes malalties, poder-les entendre per a prevenir-les i per a poder acompanyar a persones que ja la pateixen”.

Per sort, tenim moltes maneres d’acompanyar les malalties mentals. Les que exposa el documental i la pel·lícula n’és una, des de GEA en tenim una altra, i així altres persones i llocs que treballen per atendre a aquestes persones. 

Si et passa a tu o tens a algun familiar que tingui aquesta problemàtica no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i demanar per Natàlia Gallart ( 972 96 68 14 ).

Natàlia Gallart Esteve

Natalia Gallart