No estem bé. Cal que anem a teràpia de parella?

T’has plantejat mai anar a teràpia de parella? T’has preguntat mai quan seria el millor moment ? Sovint ens responem: no, no estem tant malament, ja ens en sortirem nosaltres mateix@s ...

Moltes parelles utilitzen la teràpia de parella com a última oportunitat, i no cal que sigui així,  et podrà ajudar molt més si vens abans.

A mi m’agrada utilitzar la metàfora de parella com una casa.

Quan inicies la relació és com si t’haguessis comprat una casa nova, et fa una gran il·lusió, tot són avantatges, potser és més espaiosa que la que vivíem abans, potser abans no en tenies i no la pots comparar amb cap altre,  té més llum, potser és petita pel que no et porta feina i ràpidament la tens decorada i arreglada.

anar a terapia de parella girona

Amb el temps vas trobant-li desavantatges, no li toca el sol o li toca tant que a l’estiu hi fa molta calor i no hi pots estar, potser els veïns són molt sorollosos… amb el temps la teva casa viu desperfectes, es trenca una finestra per un cop d’aire, es despengen el poms de les portes, surten humitats a les parets de cara nord,  cauen els sòcols de les parets, hi ha una tempesta que fa caure un arbre sobre la teulada …. aquests incidents els pots arreglar fent-ho amb els coneixements que teniu tu i la teva parella o podeu trucar un professional, o puc no fer-hi res, esperant que amb el temps s’arregli . Si no hi fas res els desperfectes et pots trobar que aquesta al cap d’uns 18, 34, 40 anys està ruïnosa, no s’aguanta … ja no hi pots viure.

La casa és la parella, generalment s’inicia amb molta il·lusió, tot semblen avantatges, en l’altre tot és bonic i desitjable, i amb el temps apareix l’altre cara de la moneda, allò tant desitjable també et desagrada, la seva llibertat i independència a vegades et fa sentir abandonat/da,  amb la seva organització et sents massa lligat/da ….

Amb el temps pareixen els primers des encontres entre vosaltres dos, les primeres dificultats, com a parella esteu entrant en un nivell de més profunditat en la vostra  relació i això comporta més dificultat. Pot ser que tingueu les eines per integrar aquestes dificultats i anar aprofundint en la relació, o pot ser que no i que entreu en crisi.

Les crisis de parella tant es pot donar als inicis de la relació com quan la parella ja porta molts anys.

Personalment et recomano anar a teràpia de parella quan t’adonis que tens problemes amb la teva parella i que no teniu les eines per afrontar-los, o que les eines que fins avui us  havien servit ja no us són útils.

Tal i com deia al inici, algunes parelles venen a la teràpia  com a últim recurs a la seva relació, i no cal que arribeu a aquest extrem per a donar-se aquest espai.

Seguint amb el símil de la casa, si la cuina s’us ha quedat petita per què ara ja teniu fills i heu  passat de 2 a 5 persones, trucareu al paleta i fareu una reforma a la cuina… així doncs si veieu que entre vosaltres dos alguna cosa ja no serveix, ja sigui els moments en els que us  trobeu, la manera en què ens comuniqueu, hi ha hagut algun fet traumàtic (fets personals, infidelitats efectives i sexuals, vivències intenses, … ) és un bon moment per què us pugueu donar un espai de teràpia de parella.

Cada cop més acudeixen a teràpia,  parelles que porten poc temps de relació i que al trobar-se amb problemes entre ells/es decideixen donar-se un espai terapèutic, us espai per mirar com s’estan relacionant, com es comuniquen, què passa entre ells/es dos…

Hi ha una falsa creença de que la teràpia de parella funciona si la parella un cop acabada la teràpia continua junta i han arreglat els seus conflictes, per a mi no és així, la teràpia haurà servit si els/les qui formen la relació de parella estan allà on volen ser, i es senten satisfets de la relació que tenen amb ell/a mateix/a i amb qui tenen al costat, o amb qui no hi tenen al costat. Així doncs en l’acompanyament terapèutic a parelles, us acompanyem també en la separació, això si, sempre des de l’amor i respecte que un dia us va unir.

Marta Jaume Clavell


Si us ha agradat aquest article, apunteu-vos al nostre newsletter. Rebreu articles, actualitzacions, informació de teràpies, tallers i cursos de GEA Psicologia.

Marta Jaume